Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i CEMFIK dobili su savremenu opremu uz podršku Regionalnog čelendž fonda

Zahvaljujući međunarodnoj saradnji institucija sa teritorija Nemačke, Švajcarske i Srbije – Medicinski fakultet u Novom Sadu, kao i njegov sastavni deo Centar za medicinsko-farmaceutska istraživanja i kontrolu kvaliteta​ (CEMFIK) dobili su značajnu donaciju u vidu tečnog hromatografa povezanog sa detektorom koji radi na principu masene spektroskopije (LC-MS-MS). U prostorijama Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, nova oprema je svečano uručena i puštena u rad 25. marta 2024. Svečanom događaju prisustvovali su visoki zvaničnici, profesori, studenti i predstavnici partnerskih institucija. Među njima su bili i ambasadorka Nemačke u Srbiji, Anke Konrad, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje, Gabrijela Grujić, predstavnici Privredne komore Srbije, Nemačke razvojne banke, kompanija Karnomed i Mihajlović Analitika, dekanica Medicinskog fakulteta kao i rektor Univerziteta u Novom Sadu. Opremu je uručio Regionalni čelendž fond (RČF) u okviru programa podrške modernizaciji obrazovanja i istraživanja u Srbiji. Glavni donator sredstava je nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, preko Nemačke razvojne banke (KfW).

Savremena nova oprema namenjena je studentima kao i drugim radnicima i saradnicima Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Donacija će omogućiti studentima da integrišu teorijska znanja sa praktičnim radom na visoko sofisticiranom aparatu. Nabavka ovog savremenog aparata daje priliku studentima Medicinskog fakulteta u Novom Sadu da steknu dragoceno iskustvo u realnom laboratorijskom okruženju. Ovakvi instrumenti obično nisu dostupni studentima i neposredni rad na njima ojačaće njihovu konkuretnost na tržištu rada. U vezi sa time, Medicinski fakultet je dobio i RČF grant za uvođenje novog predmeta pod nazivom “Dodatno obrazovanje kao odgovor na nove zahteve profesije u zdravstvenoj industriji”, u partnerstvu sa Hemofarmom, Carnomedom i Mihajlović Analitikom. Ovaj izborni predmet će studentima omogućiti da unaprede svoja stručna znanja i steknu poslovne veštine koje su sve važnije u farmaceutskoj industriji.

Unapređenje opreme u vidu ovakvog savrmenog aparata daje mogućnost CEMFIK-u da proširi i unapredi svoju naučno-istraživačku delatnost, te će upravo ovaj aparat pomoći Centru da se bavi naučnim istraživanjem koje je će biti u koraku sa svetskim standardima. LC-MS-MS uređaj će omogućiti napredna istraživanja u okviru načnih oblasti poput: toksikološke hemije, sanitarne hemije, analize i stabilnosti lekova, farmacetuske tehnologije, farmakologije, biofarmacije, farmakokinetike, analize prirodnih proizvoda biljnog i životinjskog porekla kao i drugih nauka u bliskoj vezi sa farmacijom.

Dodatno, CEMFIK će moći da proširi i svoje uslužne delatnosti, te će LC-MS-MS uređaj biti u upotrebi za napredne analize lekova, dijetetskih suplemenata kao i sirovina za farmacetsku, kozmetičku, prehrambenu i druge grane industrije. CEMFIK će unapređivanjem metodologije rada moći da pruži analize kompleksnih uzoraka biološkog porekla, uzoraka hrane, lekova kao i drugih tipova uzoraka u kojima će biti moguće detektovani tražene supstance u veoma malim količinama, kao i rutinske analize koje zahtevaju rad na ovakvom uređaju.

Ova investicija predstavlja korak ka naprednijem i konkurentnijem obrazovanju u Srbiji, pružajući studentima i radnicima Medicinskog fakulteta u Novom Sadu priliku da se upoznaju sa najnovijim tehnologijama i steknu praktična iskustva koja će ih pripremiti za uspešnu karijeru u farmaceutskoj i medicinskoj industriji, kao i u svetu nauke.